понедельник, 3 февраля 2020 г.

Українські спеціалісти брали участь в розробці китайського танку MBT-2000


Танки Al-Khalid на параді в Пакистані у 2017 році Фото: ghazi52/friendskorner.com


Українські спеціалісти, що у свій час працювали на ДП «Харківське конструкторське бюро машинобудування», брали участь в розробці трансмісії китайського танку MBT-2000.

Про це повідомляє Український мілітарний портал із посиланням на відповідні вироки оприлюднені в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Українські інженери взяли участь у розробці моторно-трансмісійного відділення до китайського танку MBT-2000, а також у наданні послуг з консультацій працівників машинобудівного заводу № 1 (КНР, провінція Внутрішня Монголія, м. Бао-Тоу) щодо покращення конструкцій вузлів трансмісій на танк MBT-2000.

За наявною інформацією, на початку серпня 2014 року, колишній заступник головного конструктора (працював на Державному підприємстві «Харківське конструкторське бюро машинобудування» з 1978 року по 2008 рік) отримав пропозицію від громадянки Китаю в участі в розробці моторно-трансмісійного відділення до китайського танку MBT-2000, на території машинобудівельного заводу №1 компанії Norinco, який знаходиться в м. Бао-Тоу, провінція Внутрішня Монголія, КНР.

Через особисті зв’язки він залучив до цих робіт ще декількох колишніх працівників ДП «Харківське конструкторське бюро машинобудування» до цієї роботи.Танк MBT-2000 Фото: defence.pk

Роботи проводилися за відповідну грошову винагороду, наприклад колишній провідний інженер-конструктор ХКБМ, що пропрацював на державному підприємстві з 1997 по 2010 роки отримував по 40 000 китайських юаней (близько 5771 доларів США) за кожні два місяці роботи.

Оскільки такі роботи відносяться до списку товарів військового призначення, міжнародні передачі яких підлягають державному контролю (Додаток до Постанови КМУ від 20.11.2003 року № 1807 зі змінами та доповненнями) відносяться до послуг військового характеру і тому підпадають під кримінальну відповідальність.


Суд визнав колишніх працівників ХКБМ винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 333 КК України та призначив покарання у вигляді штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що відповідає 3400 грн., без позбавлення права обіймати посади чи займатися певною діяльністю.

MBT-2000 — китайський основний бойовий танк, що розроблений для Пакистану (місцева назва «Al-Khalid») на базі китайського прототипу Тип 90-II і його серійної версії Type 96.

Виробництво здійснюється у Пакистані на підприємстві Heavy Industries Taxila спільно з китайською компанією Norinco.

Комментариев нет:

Отправить комментарий